Altijd als het buiten koud en mistig is, krijg ik meer last van benauwdheid? Hoe kan dat nou?

11-04-2019

In onze vorige blog hebben we het gehad over onze nieuwe longpraktijk. Niet gelezen? Klik dan hier.

Bij mensen met een longaandoening zijn de longen overgevoelig voor bepaalde stoffen, dit wordt prikkels genoemd. Bij prikkels die klachten bij een longaandoening veroorzaken kan er sprake zijn van allergische prikkels, denk aan huisstofmijt, huidschilfers van dieren etc. en niet-allergische prikkels, zoals stoffen die je inademt bijvoorbeeld sigarettenrook en de weersomstandigheden.

In deze blog gaan we dieper in op de niet-allergische prikkels: de weersomstandigheden en luchtvervuiling. Hoe komt het nou dat ik hier last van heb en wat kan ik ertegen doen? 

Hoe ontstaan de extra klachten bij koud en warm weer?
Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, zowel warm als koud weer kan klachten bij longziekten verergeren. Dit komt door de lage of juist hoge luchtvochtigheid. Sommige mensen hebben last van het warme weer, terwijl andere mensen weer last hebben met koud en vochtig weer. Ook speelt luchtvervuiling een belangrijke rol in de klachten die mensen buiten ervaren.

Dat zit zo: onze luchtwegen zijn bedekt met een laagje vloeistof dat de slijmvliezen vochtig houdt. Als het vriest is de lucht heel droog. De spiertjes rond de longen reageren hierop door samen te trekken, waardoor je het benauwder krijgt. Bijna zeven op de tien mensen met een longziekte heeft ook extra klachten op mistige dagen. Waardoor dat precies komt, is niet bekend. Wat zou kunnen meespelen is dat het meestal windstil is bij mist, waardoor luchtvervuiling blijft hangen. De mist raakt daardoor vervuild met fijnstof en stikstofdioxide. Een stevige bries is trouwens ook niet fijn, want daardoor raak je sneller buiten adem. 

Tips voor in de winter 
In de winter, bij extreem koud weer of dichte mist, kan het verstandig zijn om een dagje binnen te blijven....let dan wel op dat je niet de hele dag stil zit! Toch naar buiten? Bindt een sjaal voor je mond om de lucht te filteren. Adem hoe dan ook altijd zoveel mogelijk in door je neus. Onze neus is eigenlijk een soort airconditioning. Hij zorgt dat de lucht een zo perfect mogelijke temperatuur en vochtigheidsgraad heeft. Wel zal het slijmvlies opzwellen en door de droge lucht meer vocht (snot) produceren. Vandaar dat we een druipende neus krijgen in dat koude weer!!!


Wat gebeurt er in de zomer?
In de zomer kan warme lucht zorgen voor meer klachten bij een longaandoening. Bij warm weer speelt vaak luchtvervuiling en smog een rol bij het verergeren van de klachten, dit komt omdat door de luchtvervuiling er meer ontstekingen in de longen ontstaan. Je kan dan gaan hoesten of meer last van slijm krijgen. Smog kan in de zomer ook leiden tot irritaties van ogen, neus of keel.

Wil je nog meer informatie hierover lezen, kijk dan op: Bron: https://www.longfonds.nl/sites/default/files/commerse/webshop_pdfs/PDF_Prikkels.pdf

In onze volgende blog gaan we het hebben over voeding bij een longaandoening, en wel de eiwitten!. Ben je benieuwd naar alle blogs? Kijk dan op www.longcentrum.info

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin