Flowventilatie, geeft je "flow"!

02-08-2018

We krijgen regelmatig de vraag wat dat blauwe apparaat met al die slangen in de behandelkamer is (zie foto). Wat doe je er mee en is het iets voor jou? In deze blog leggen we dat allemaal uit! Mocht je na het lezen van de blog nog meer informatie willen. Bel, mail of kom gerust langs in de praktijk. Daar ligt een folder voor je klaar en kunnen we alle vragen beantwoorden.

Flowventilatie of Intrapulmonale Percussie Ventilatie

Het blauwe apparaat met al die slangen, in de longkamer, wordt gebruikt voor Flowventilatie. De officiële naam voor Flowventilatie is Intrapulmonale Percussie Ventilatie. Ingewikkelde woorden die we hieronder kort gaan uitleggen. Laten we het voor het gemak IPV noemen, dat is makkelijker te onthouden!

IPV is een onderdeel van onze behandeling voor patiënten met ademhalingsproblemen / longaandoeningen. Met deze machine kan je lucht in de longen verplaatsen (ventileren) en daarbij percussie (trillingen) toepassen om zo slijm in de longen te verplaatsen. Dit moet het ophoesten van slijm in de longen vergemakkelijken omdat we slijm van diep in de longen naar buiten kunnen verplaatsen.

Wat is het doel van IPV behandeling?

Ons doel is om benauwdheid te verminderen, slijm uit de longen te halen, de patiënt in een betere conditie te brengen, en minder medicijnen te hoeven geven. Hierdoor kan de patiënt die snel benauwd is, zich sneller beter voelen en weer gewone dagelijkse dingen doen.

Bij wie wordt IPV gebruikt?

IPV is een behandelmethode voor patiënten met ademhalingsproblemen en/of longproblemen. Bijvoorbeeld voor mensen met COPD, taaislijmziekte (CF), bronchiëctasieën, of bronchiolitis. We gebruiken het om mensen te helpen bij het ophoesten van slijm dat zich in de longen bevindt, maar ook bij mensen die benauwd zijn. De methode kan gebruikt worden voor zowel patiënten in een acute fase (longaanval) en chronische fase. Omdat wij de machine zelf kunnen instellen is de behandeling geschikt voor groot en klein, van baby's tot ouderen. Wil je weten of de behandelmethode ook voor jou geschikt is? Kom eens langs in de praktijk en dan kunnen we dit met je bespreken.

Wat zijn de voordelen van deze methode?

De methode heeft veel voordelen, maar is geen tovermiddel. Dat wil zeggen: We gebruiken de IPV niet als een op zichzelf staande behandeling. De IPV wordt als methode ingebed in de totale fysiotherapie behandeling. Het is dus maar een onderdeel van de hele behandeling. De methode geeft de patiënt zelf de controle over de ademhaling, dus we beademen niet! De flowventilatie wordt bovenop de ademhaling gezet waardoor je altijd zelf de controle houdt. De eerste keer is het even spannend en nieuw, maar we laten je rustig wennen aan de machine. We blijven er altijd bij en je houdt altijd zelf de controle. Dit maakt dan ook dat veel van onze patiënten enthousiast zijn over de behandeling en hier goede resultaten mee worden bereikt.

Veel gestelde vragen

Omdat de behandeling relatief onbekend is, krijgen wij nogal wat vragen. Hieronder een greep uit de veel gestelde vragen. Heb je een andere vraag? Bel gerust of kom langs op de praktijk!

  • Blazen jullie de longen niet op?

Het antwoord is nee. De machine is een open systeem, dat wil zeggen dat er geen druk opgebouwd wordt. Het mondstuk dat de trillingen genereert is gebaseerd op 2 natuurkunde theorieen (Bernouili en Venturi). Wil je meer weten over deze theorieën kijk dan op: https://www.longcentrum.info/info-voor-specialisten

  • Waarom zijn jullie de enige fysiotherapiepraktijk in Nederland die dit gebruiken?

Wij zijn het systeem tegen gekomen op een congres en kwamen zo in contact met de leverancier van de IPV. In Nederland krijgt deze methode steeds meer bekendheid en wordt daarom al in meerdere ziekenhuizen toegepast (onder andere in St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, Zuyderlandziekenhuis Sittard, en Academisch ziekenhuis Maastricht, Spaarne gasthuis Haarlem, Viecuri medisch centrum Venlo, Elkerliek ziekenhuis Helmond, Nij-Smellinghe ziekenhuis Drachten). Echter in de Nederlandse fysiotherapiepraktijk blijft deze methode nog wat achter omdat je er specifieke scholing voor moet volgen en een machine moet aanschaffen die vooralsnog niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed. In België is het een techniek die elke algemene fysiotherapeut beheerst. Daarom volgen wij onze cursussen en scholingen voornamelijk in België.

  • Kan je zo'n machine thuis krijgen?

In theorie kan het maar de kosten zijn voor eigen rekening en je moet zelf de machine dan leren te bedienen. De leverancier is AllMedical bv (https://www.allmedical.nl/), indien je vragen hebt kun je met hun contact opnemen of ons vragen contact met hen op te nemen. Wij hebben een goede samenwerking met hen en zij staan ons bij in onderhoud en ondersteuning. Wij behandelen, indien nodig, soms mensen ook thuis. Ook hiervoor hebben wij contact met AllMedical bv om dit te bewerkstelligen.

  • Mag ik komen kijken?

Uiteraard! Zorgprofessionals, patiënten, familie en vrienden zijn allemaal welkom. Echter, laat dit vooraf wel even aan ons weten. Dan kunnen we bespreken hoe we het vorm geven, kunnen we organiseren dat je bij een behandeling aanwezig kunt zijn of kun je de behandeling zelf ondergaan. Bel met 071-888 76 11.

  • Hoelang duurt een behandeling?

Een algemene fysiotherapiebehandeling duurt ongeveer 25-30 minuten. Dit betekent niet 25 minuten IPV, maar ook een kort gesprekje over de huidige toestand, het plan voor de behandeling en andere behandeltechnieken. Dit zal per behandeling verschillen, aan de hand van hoe de patiënt zich op dat moment voelt.

In de volgende blog bespreken we waarom sporten belangrijk is voor de longen. Als je benauwd bent is het niet altijd leuk om je in te moeten spannen. Toch is het heel belangrijk! In de volgende blog leggen we hier meer over uit.

Heb je een idee voor onze blog? Een onderwerp waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten via facebook of een van onze fysiotherapeuten, en we schrijven er een blog over!


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin