Wat is een flutter en hoe gebruik ik die?

15-06-2018


In onze vorige blog hebben wij het gehad over hoesten. Er zijn verschillende soorten hoest, en niet allemaal zijn ze goed! Blog niet gelezen?? klik dan hier.

In deze blog gaan we het hebben over de flutter, een onderwerp dat eigenlijk redelijk dicht bij hoesten ligt want de flutter helpt bij het ophoesten van slijm!

Waarom een flutter?

De flutter is een kunststof apparaatje (zie foto) waar je doorheen blaast. Bij goed gebruik van de flutter wordt het ophoesten van slijm uit de longen vergemakkelijkt. Zoals wij in een eerdere blog al uitlegden: Slijm moet weg uit de longen. Slijm in de longen kan zorgen voor kortademigheid en als het er lang blijft zitten uit eindelijk resulteren in een longontsteking.

Wanneer gebruik je een flutter?

Een flutter kan gebruikt worden bij aandoeningen als COPD, chronische bronchitis, bronchiëctasieën, longemfyseem, cystic fibrosis, astma, of bij andere oorzaken van slijmophoping in de luchtwegen. Ook is bij sommige operaties van de borstkas en bovenbuik het gebruik van de flutter nuttig. Kortom: iedereen die last heeft van slijm kan baat hebben bij de flutter.

De flutter kan via de huisarts, specialist of fysiotherapeut worden aangevraagd en wordt vergoed uit de basisverzekering.

Hoe gebruik ik de flutter?

Voor een goede houding tijdens het gebruik van de flutter is het belangrijk dat je rechtop zit met de ellebogen steunend op tafel. Heb je geen tafel bij de hand, ga dan goed rechtop zitten.

Je neemt de flutter in de mond met de tanden en lippen om het mondstuk heen (zie foto). Adem volledig in (houd de adem 3 seconden vast zodat de longen zich volledig kunnen vullen). Daarna blaas je langzaam door de flutter uit tot de longen volledig leeg zijn. Hierbij merk je dat er een trilling ontstaat door het balletje dat zich in de flutter bevindt. Zorg dat je de flutter goed rechtop houdt. Als de wangen veel meetrillen, kun je met de vrije hand de wangen eventueel ondersteunen. Adem bij voorkeur in door de neus, indien dit niet mogelijk is, door bijvoorbeeld een neusverkoudheid, kun je via de mond langs de flutter inademen. Flutteren doe je in principe tot je merkt dat het slijm uit de longen verdwenen is. Na een serie uitademingen door de flutter eindig je met huffen (wat huffen is leggen we in een andere blog uit).

Wanneer weet ik of ik de flutter goed vasthoud?

Wanneer je tijdens het 'flutteren' de trilling tot boven in de buik voelt en je de trilling met de hand bij de ribbenkast kan voelen, dan heb je de juiste stand van de flutter gevonden. De stand kan veranderd worden door de flutter naar beneden of naar boven te bewegen.

Hoe vaak moet ik flutteren?

Flutteren kun je een beetje zien als tandenpoetsen. Tanden poets je regelmatig, en als ze vies zijn doe je dat een keertje extra. Zo ook bij de longen: Is er veel slijm dan gebruik je de flutter vaak en regelmatig. Is er weinig slijm dan blijf je het wel doen, maar hoeft het minder vaak.

Tot slot: Hygiëne en hoe nu verder?!

Om te voorkomen dat de flutter vies wordt, moet je hem na gebruik wel goed schoonmaken. In de volgende blog leggen we daarover meer uit!

Heb je nog vragen over de flutter? Bel dan even naar de praktijk (071-8887611). Wij geven graag een antwoord op alle vragen over dit handige apparaatje. Wist je dat je bij ons in de praktijk in een of twee behandelingen "flutterinstructie" kunt krijgen? Je krijgt dan nog eens alles uitgelegd en oefent tot je het goed kunt.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin